rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Leczo na zimę (w słoiku)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dostałam od Mamy sporo cukinii, więc żeby się nie zmarnowała przetworzyłam ją na leczo. Będzie jak znalazł na chłodne jesienne i zimowe dni.

Leczo na zimę (w słoiku)

Składniki:

Leczo na zimę (w słoiku)

 

  • Na 10 litrowych słoików:

 

  • 3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
  • 2 kg papryki (czerwona i żółta)
  • 1 kg cebuli
  • 1kg przecieru pomidorowego
  • 60ml octu
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżek soli + odrobina do doprawienia
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili

Sposób przygotowania:

Leczo na zimę (w słoiku)
Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z cukinią i 6 łyżkami soli, najlepiej od razu w większym garnku. Odstawiamy na ok 4 godziny.

Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok 15 minut.

Po tym czasie do mieszanki dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli.

Ponownie gotujemy ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy max 10 minut. Lecza nie odwracamy do góry dnem.

Pozostawiamy słoiki w temp pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a dopiero później przekładamy do spiżarni bądź piwnicy.

Do tak przygotowanego "słoika" wystarczy dodać odrobinę przysmażonej kiełbasy lub mięsa, ja dodałam również pieczarki.

Nie trzeba nawet wiele doprawiać. Jeden słoik spokojnie wystarcza na dwie/trzy osoby.

Tagi:

danie leczo