Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryka na parze z puree

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).

Papryka na parze z puree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka na parze z puree

 

  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki ( ugotowane)
  • 3 średnich marchewek ugotowanych ( np. w rosole).
  • 1 łyżka masła ( solone , a jak nie to + szczypta soli)
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta przyprawy typu Vegeta
  • 2 łyżki utartego sera żółtego - takiego , który łatwo się topi ( użyłam Chedar)
  • 2 łyżki usiekanego koperku ( + zielenina do dekoracji)

 

Sposób przygotowania:

Papryka na parze z puree
Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne.

Podgrzane - (wrzucam na chwilę do wrzącej wody i odcedzam) marchewki i ziemniaki utrzeć na kremowe puree z masłem. Dodać koper i wymieszać.

Doprawić vegetą i mielonym pieprzem.

Wypełnić paprykowe ,,łódeczki" puree marchewkowo-ziemniaczanym ( z czubkiem).

Posypać po wierzchu drobno startym żółtym serem.

Ułożyć w garnku do gotowania na parze .

Zagotować wodę w dolnym garnku do gotowania na parze .

Postawić górny garnek z paprykami.

Gotować 15 minut.

Podawać jako dodatek do ryb, pulpetów, kotletów z gotowanego drobiu itp. udekorowane zieleniną.



* Puree marchewkowo-ziemniaczane przechodzi w trakcie gotowania smakiem papryki wchłaniając w siebie wydzielający się z niej sok i robi się oryginalne w smaku. Zdecydowanie potrawa wchodzi do stałego jadłospisu.





 ** Końcówki żółtego sera ucieram na tarce - lekko podsuszam rozsypany na tacce i zamrażam .Mam potem pod ręką jeśli chcę użyć do jakiejś zapiekanki. 
Papryka na parze z puree
Przygotować puree z marchewki ugotowanej w rosole i ugotowanych ziemniaków z masłem i koprem
Papryka na parze z puree
Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne
Papryka na parze z puree
Napełnić połówki papryk puree marchwiano-ziemniaczanym i posypać żółtym serem
Papryka na parze z puree
Gotować na parze 10 minut na małym gazie