100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Papryka pieczona z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surowe papryki po włożeniu do piekarnika, podpieczeniu, obraniu ze skórek i włożeniu do marynaty lub po prostu dodaniu jako istotny element do zupy z pomidorów, to poezja smaku.

Papryka pieczona z pomidorami

Składniki:

Papryka pieczona z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Papryka pieczona z pomidorami

ETAP 1:

Papryki myjemy, wkładamy na górna półkę piekarnika i grillujemy aż skórki się zrobią czarne. Następnie wkładamy do papierowej torebki na kilka minut żeby sparowały i ostygły. Wyjmujemy, obieramy spieczone skóry.


W rondlu przysmażamy na oliwie czosnek, wrzucamy papryki, dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, octem i cukrem. Dodajemy trochę wody i dusimy ok. 20 min. Wszystko miksujemy.


Przed podaniem możemy wrzucić kawałki mozzarelli, albo przyprawić kilkoma kroplami tabasco.