Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z papryką i grzankami
Umytą i wytartą do sucha paprykę włóż do gorącego piekarnika na blachę. Piecz w 200 st. C aż skórka zacznie się przypalać ze wszystkich stron. Wyjmij warzywo i gorące włóż do foliowego woreczka i zawiąż albo do miski, którą przykryj szczelnie folią. Zostaw aż ostygnie a potem obierz i wyjmij nasiona. Trochę niedzielnego rosołu, z którego najpierw trzeba zebrać tłuszcz, podgrzej. Włóż do niego 2/3 pieczonej papryki, marchewkę, kawałek selera i pietruszki z rosołu, dosyp sproszkowane pomidory. Wszystko zagotuj, zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.Bułki pokrój na kromeczki. Przy pomocy pędzelka posmaruj je olejem i usmaż na złoto. Z sera i reszty papryki pieczonej zrób pastę - zmiksuj i posmaruj nią grzanki.Nalej zupę do naczyń, w których będziesz podawać i ozdób okruchami sera, listkami świeżych ziół, ziołami suszonymi. Do gorącej zupy podaj grzanki.
marietta
Pyza