Sposób przygotowania:
Zupa z pieczonej papryki i dyni
Dynię umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki, usunąć nasiona i włóknisty środek, nie obierać ze skóry. Papryki umyć, osuszyć, pokroić i usunąć nasiona.
Dynię i paprykę ułożyć na blaszce, spryskać delikatnie oliwą i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec, aż dynia będzie miękka, a skórka papryki lekko się przypiecze /u mnie trwało to ponad godzinę/. Miąższ dyni oddzielić od skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Gorące papryki przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć na 5-10 minut. Następnie obrać ją ze skórki. Masło i 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć przez chwilę. Następnie dodać sporą gałązkę świeżego tymianku i dalej smażyć, aż cebula będzie miękka od czasu do czasu mieszając.
Usunąć tymianek i zawartość patelni przełożyć do pojemnika blendera, dodać pieczoną paprykę i dynię. Wlać bulion i dokładnie zmiksować.
Doprawić do smaku i jeszcze raz krótko zmiksować. Zupę przelać do garnka i podgrzać. Podawać z posiekanymi listkami świeżego tymiankiem.
Dynię i paprykę ułożyć na blaszce, spryskać delikatnie oliwą i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec, aż dynia będzie miękka, a skórka papryki lekko się przypiecze /u mnie trwało to ponad godzinę/. Miąższ dyni oddzielić od skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Gorące papryki przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć na 5-10 minut. Następnie obrać ją ze skórki. Masło i 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć przez chwilę. Następnie dodać sporą gałązkę świeżego tymianku i dalej smażyć, aż cebula będzie miękka od czasu do czasu mieszając.
Usunąć tymianek i zawartość patelni przełożyć do pojemnika blendera, dodać pieczoną paprykę i dynię. Wlać bulion i dokładnie zmiksować.
Doprawić do smaku i jeszcze raz krótko zmiksować. Zupę przelać do garnka i podgrzać. Podawać z posiekanymi listkami świeżego tymiankiem.
Magdalena88
Marika-
anemon