edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Papryka faszerowana indykiem i ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Papryka pieczona z nadzieniem indyczo-ryżowym

Papryka faszerowana indykiem i ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Papryka faszerowana indykiem i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana indykiem i ryżem
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam na łyżce oleju. W misce dokładnie wyrobiłam gotowany ryż, mięso i jajko. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Połączyłam z zeszkloną cebulą. Papryki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam wzdłuż na pół, usunęłam gniazda nasienne i białe błony, oprószyłam w środku solą. Ogonków nie usuwałam. Mozzarellę osączyłam z zalewy i pokroiłam w plastry. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem. Wydrążone papryki napełniłam ścisło farszem, ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym, przykryłam folią aluminiową (błyszczącą stroną do spodu) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach zdjęłam folię, na farszu rozłożyłam plastry mozzarelli i zapiekałam jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Papryka faszerowana indykiem i ryżem
Składniki farszu dokładnie wymieszałam..
Papryka faszerowana indykiem i ryżem
Do masy mięsno ryżowej dodałam zeszkloną cebulę.
Papryka faszerowana indykiem i ryżem
Papryki umyłam przekroiłam na pół i usunęłam gniazda nasienne.