Sposób przygotowania:
Papryka w słodkim occie
Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w ósemki. Cebulę kroimy w pióra. Łączymy paprykę i cebulę, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny, aż warzywa puszczą sok. Ocet i cukier zagotowujemy i studzimy. Po dwóch godzinach wlewamy zimny ocet - dokładnie mieszamy i od razy mocno upychamy w wyparzonych słoikach, zostawiamy gdzieś około 2 cm wolej przestrzeni. Papryka musi być bardzo mocno upchana tak, żeby nie było powietrza pomiędzy warzywami!!! Jeżeli jednak pęcherzyki powietrza gdzieś nam sie pojawią to najlepiej włożyć do słoja rączkę łyżki stołowej. Rozlewamy pozostały sos, oczyszczamy bardzo dokładnie słoiki, żeby nic nie dostało sie pod wieczka i zakręcamy . Pasteryzujemy 15 minut, po czym wyciągamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia.