Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Papryka w zalewie octowej 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po wystygnięciu słoje zamykamy, nie pasteryzujemy.

Papryka w zalewie octowej 2

Składniki:

Papryka w zalewie octowej 2

 

  • papryka pomidorowa
  • zalewa:do każdego litra wody dodajemy:
  • 1 l wody
  • 400 - 500 ml octu 10%
  • 3 dag soli
  • 3 dag cukru
  • olej

Sposób przygotowania:

Papryka w zalewie octowej 2
Paprykę marynujemy zwykle we wrześniu. Dojrzałe, soczyste owoce papryki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przycinamy ogonki i całe układamy w słojach. Przyrządzamy zalewę z podanych składników, zalewę doprowadzamy do wrzenia, schładzamy i wlewamy do słojów z papryką. Aby owoce nie wypływały na powierzchnię, wkładamy do każdego słoja 2 skrzyżowane patyczki. Na wierzch zalewy wlewamy olej, którego warstwa powinna wynosić około 2 cm.

Tagi:

papryka