SUPERPRZEPIS

Paprykowa bagietka

  • 3
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Paprykowa bagietka Więcej zdjęć (5)

Pyszna chrupiąca bagietka z paprykowym posmakiem

Składniki:

Paprykowa bagietka

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykowa bagietka
W misce mieszamy obie mąki, zalewamy gorącą, ale nie wrzącą, wodą i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dosypujemy drożdże, cukier, sól i paprykę i rękoma wyrabiamy ciasto, aż przestanie lepić się do rąk, będzie gładkie i jednolite. Wtedy z ciasta formujemy kulę, którą dokładnie smarujemy oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy długi i wąski prostokąt, składamy do środka „na trzy”, dokładnie zlepiamy łączenie i formujemy kształt bagietki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (nie więcej), nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Paprykowa bagietka
Mąki zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż składniki się połączą
Paprykowa bagietka
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto
Paprykowa bagietka
Z ciasta formujemy kulę smarujemy oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia
Paprykowa bagietka
Z wyrośniętego ciasta formujemy bagietki

Tagi:

papryka