Sposób przygotowania:
Kanapki piknikowe na domowych bagietkach
1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w ciepłym mleku. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podwoi swoją objętość, tak na około 15-20 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużne bagietki i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie bagietki nacinamy lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy według uznania sypkim makiem.
3. Tak wykonane bagietki pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Następnie upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.
4. W między czasie gdy bagietki się pieką przygotowujemy warzywa. Myjemy i osuszamy. Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki, z liści sałaty usuwamy zgrubienia. Ser żółty kroimy w plasterki.
5. Przestudzone bagietki przekrawamy wzdłuż, a następnie na mniejsze porcje, smarujemy serkiem kanapkowy, i nakładamy dowolną ilość warzyw i sera żółtego. Kanapki zawijamy papierem śniadaniowym i związujemy sznurkiem.
6. Tak wykonane są gotowe do podania.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek.
W zależności jak pokroimy bagietki, ale powinno wyjść co najmniej 16 kanapek.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużne bagietki i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie bagietki nacinamy lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy według uznania sypkim makiem.
3. Tak wykonane bagietki pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Następnie upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.
4. W między czasie gdy bagietki się pieką przygotowujemy warzywa. Myjemy i osuszamy. Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki, z liści sałaty usuwamy zgrubienia. Ser żółty kroimy w plasterki.
5. Przestudzone bagietki przekrawamy wzdłuż, a następnie na mniejsze porcje, smarujemy serkiem kanapkowy, i nakładamy dowolną ilość warzyw i sera żółtego. Kanapki zawijamy papierem śniadaniowym i związujemy sznurkiem.
6. Tak wykonane są gotowe do podania.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek.
W zależności jak pokroimy bagietki, ale powinno wyjść co najmniej 16 kanapek.
ciasteczka
Babeczka35
Zgadzam się z Tobą :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Czekoladka 2