iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Paprykowe flaczki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Flaczki podaję z chlebem na obiad jako pierwsze danie, mają inny paprykowy smak, dzięki czemu są smaczniejsze.

Paprykowe flaczki

Składniki:

Paprykowe flaczki

 

  • 1 kg flaków wołowych,
  • 2 papryki żółte,
  • 2 papryki czerwone,
  • 5 marchewek,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki majeranku,
  • łyżka przyprawy do flaków,
  • 2 litry rosołu drobiowego,
  • 1/2 kg udek z kurczaka,
  • łyżka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 listki laurowe.

Sposób przygotowania:

Paprykowe flaczki
Flaki należy moczyć w wodzie 2 godziny, oczyszczamy. Następnie doprowadzamy do wrzenia rosół osolony, wrzucamy flaki, cebule, listki oraz udka, gotujemy i godzinę. Następnie wyjmujemy cebule i udka, z udek zdejmujemy mięso, kroimy w paski, wrzucamy do flaków z powrotem, papryki kroimy w paski, marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do wywaru, dodajemy przyprawę do flaków,pieprz, majeranek. Gotujemy do miękkości.Gdyby były za gęste dodajemy wody.