SUPERPRZEPIS

Flaczki wieprzowe

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Flaczki wieprzowe Więcej zdjęć (5)

Flaczki wieprzowe czyli ciepły posiłek dla rodziny

Składniki:

Flaczki wieprzowe

 

  • 80 dag wieprzowych flaków
  • 3 łyżki przyprawy do flaków
  • wywar około 2 litrów
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • mały ugotowany seler
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • magi
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Flaczki wieprzowe
Flaki płukany i trzykrotnie obgotowujemy w delikatnie osolonej wodzie po około 15-20 minut, za każdym razem przepłukując dużą ilością wody - flaczki powinny być miękkie po obgotowaniu. Flaczki kroimy na mniejsze kawałki wg uznania. Marchewkę, pietruszkę i seler drobno kroimy, natkę pietruszki siekamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki cały czas mieszając aby zrobiła się delikatna zasmażka, dodajemy pokrojone warzywa wraz z natką pietruszki i 1/3 ugotowanych i pokrojonych flaków, wszystko razem przesmażamy, podlewamy kilkoma łyżkami wywaru i dodajemy 3 łyżki przyprawy do flaków. Zasmażamy. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone ugotowane pozostałe flaczki, zagotowujemy, dokładamy przesmażone flaczki z warzywami i gotujemy razem około 10 minut. Przyprawiamy pieprzem magi i i solą. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Flaczki wieprzowe
Flaczki obgotowane
Flaczki wieprzowe
Flaczki obgotowane
Flaczki wieprzowe
Warzywa ugotowałam w wywarze
Flaczki wieprzowe
Warzywa ugotowałam w wywarze