thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Parówki po wienamsku z pikantnym S.O.Sem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sycące śniadanie.. lub kolacja:) Parówki "po wietnamsku" w papierze ryżowym z pikantnym sosem.

Parówki po wienamsku z pikantnym S.O.Sem

Składniki:

Parówki po wienamsku z pikantnym S.O.Sem

 

  • 2 parówki
  • 4 arkusze papieru ryżowego Tao Tao
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka pasty chili lub sambala oelek
  • olej
  • jako dodatki: chlebek z masłem, pomidor, szczypior

Sposób przygotowania:

Parówki po wienamsku z pikantnym S.O.Sem
Na każdą parówkę- dwa arkusze papieru ryżowego tao tao, średnicy 16cm. Przygotować go zanurzając na w talerzu z wodą, Dwa miękkie arkusze kłaść obok siebie( lekko jeden na drugi) i zawinąć parówkę jak sajgonkę. Tak przygotowane parówki smażyć na rozgrzanym oleju, by się zezłociły- a jak kto lubi nawet zarumieniły. Podawać z sosem przygotowanym z sosu sojowego, pasty chili i majonezu w proporcjach 1:1:1. Oraz z ulubionym pieczywem( u mnie chleb wg przepisu: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/10/bardzo-atwy-chleb-z-ziemniakami.html), oraz czarne pomidorki.

Tagi:

sosy