Sposób przygotowania:
Parówki utopione w cieście drożdżowym
Z drożdży robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia (drożdże
rozpuszczamy w odrobinie mleka, mieszamy z niewielką ilością mąki).
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy. Przekładamy do miski,
dodajemy żółtka, wyrośnięte drożdże, sól i śmietanę w ilości
takiej, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję.
Ciasto starannie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie wyrośnięte ciasto dość grubo rozwałkowujemy, dzielimy na
prostokątne części o długości odpowiadającej parówką. Parówki
płuczemy w ciepłej wodzie, obieramy ze skórki i dzielimy na pół,
zawijając w ciasto i zlepiając końce. Tak przygotowywane parówki
układać na blaszy wyłożonej pergaminem (zlepieniem w dół) i
pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut.
Następnie parówki w cieście pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170
stopni przez kilka minut, aż się przyrumienią.
Podajemy na ciepło, chociaż przestygnięte również dobrze smakują.
rozpuszczamy w odrobinie mleka, mieszamy z niewielką ilością mąki).
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy. Przekładamy do miski,
dodajemy żółtka, wyrośnięte drożdże, sól i śmietanę w ilości
takiej, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję.
Ciasto starannie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie wyrośnięte ciasto dość grubo rozwałkowujemy, dzielimy na
prostokątne części o długości odpowiadającej parówką. Parówki
płuczemy w ciepłej wodzie, obieramy ze skórki i dzielimy na pół,
zawijając w ciasto i zlepiając końce. Tak przygotowywane parówki
układać na blaszy wyłożonej pergaminem (zlepieniem w dół) i
pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut.
Następnie parówki w cieście pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170
stopni przez kilka minut, aż się przyrumienią.
Podajemy na ciepło, chociaż przestygnięte również dobrze smakują.