szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Parówki w cieście franc. na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste a podane w takiej formie ciekawie wyglądają na stole.

Parówki w cieście franc. na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w cieście franc. na ciepło

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 parówek z szynki
  • musztarda francuska
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście franc. na ciepło
Ciasto francuskie rozkładamy na płasko na papierze, w który jest owinięte. Całość smarujemy delikatnie musztardą francuską. Z brzegu ciasta układamy parówkę i zawijamy w ciasto, odcinając tyle ciasta aby owinęło parówkę. Tak owijamy wszystkie parówki. Taką owiniętą parówkę nacinamy od góry gdzieś do połowy wysokości. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 25 minut. Przed podaniem wyciągamy wykałaczki.
Parówki w cieście franc. na ciepło
Ciasto francuskie rozwijamy na płasko i smarujemy musztardą francuską
Parówki w cieście franc. na ciepło
Na brzegu ciasta ukłądamy parówke i zwijamy w cieście
Parówki w cieście franc. na ciepło
Ruloniki z parówkami nacinamy do ok połowy wysokości
Parówki w cieście franc. na ciepło
Zwijamy i spinamy wykałaczką i smarujemy roztrzepanym jajkiem