szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Parówki w cieście francuskim 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne i pięknie wyglądające na stole parówki w cieście francuskim z zielonym groszkiem.

Parówki w cieście francuskim 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w cieście francuskim 3

 

  • 9 parówki z szynki, lub inne dobrej jakości
  • duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki groszku zielonego z puszki

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim 3
Parówkę kłądziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy z niego taki kawałek, aby można zawinąć w niego parówkę. Zawijamy parówkę w ciasto. Nacinamy na całej długości, ale uważamy aby nie przeciąć całej parówki. Na talerzy rozmącamy jajko z jogurtem naturalnym. Parówkę w cieście obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie zwinąć w kółko. Końce zlepić ze sobą, można spiąć wykałaczką. W miejsca rozcięcia wkładamy po kulce groszku zielonego. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy parówki w cieście w odległości od siebie, gdyż znacznie urosną. Pieczemy ok 20 minut.
Parówki w cieście francuskim 3
Potrzebujemy ciasto francuskie, jajko, dobre jakościowo parówki.
Parówki w cieście francuskim 3
Parówkę owijamy ciastem i nacinamy całość.
Parówki w cieście francuskim 3
Ciasto z parówką obtaczamy w rozmąconym jajku.
Parówki w cieście francuskim 3
Parówki zwijamy tworząc kółko i łączymy końce.