Sposób przygotowania:
Parówki w cieście serowym
Mąkę połączyć z proszkiem, twaróg wymieszać z mlekiem, jajkiem i olejem. Dodać sól. Zagniatać dodając po łyżce mąkę zproszkiem. Rozwałkować na grubość ok 4 mm, wykrawać paski dłuższe o 1 cm z każdej strony i szersze o 2 od parówki. Zawinąć parówki, wierzch posmarować mlekiem a boki białkiem. Piec w tem 200 st ok 18-20 min.To jest wersja podstawowa. Moi znajomi modyfikują na różne sposoby, nakłądając na parówkę pieczarki i ser, lub szpinak i ser, lub przecier pomidorowy i zioła. Paski ciasta muszą być wtedy odpowiednio większe, zeby ser nie wypłynął. Górę bułeczek można posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem, ziołami prowansalskimi, posypać parmezanem przed końcem pieczenia lub posmarować przecierem pomidorowym z rozgniecionym czosnkiem a 5 min przed koncem pieczenia posypać lekko żółtym serem. Rewelacja, smakują równie dobrze na zimno, w lodówce leżą 3 dni i są równie smaczne.