Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Parówki w cieście serowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To naprawdę prosta i smaczna propozycja na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych kiełbasek. W moim domu znikają w ekspresowym tempie, choć staram się ich często nie przyrządzać. Zawsze zje się ich więcej niż po prostu takich odgrzanych...

Parówki w cieście serowym

Składniki:

Parówki w cieście serowym

 

  • 6-7 parówek dobrej jakości

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 5 łyżek drobno startego parmezanu (płaskich; lub innego twardego sera żółtego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Ponadto:

  • mąka pszenna do obtaczania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście serowym
Składniki przygotowane na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki minimum na 1 h.

(Z braku czasu ciasta można nie chłodzić, ale po odstaniu jest ono bardziej gęste i lepiej przylegające do kiełbasek.)

Następnie należy rozgrzać olej do głębokiego smażenia.

Każdą parówkę przekroić na pół i dokładnie obtoczyć w cieście oraz później w mące.

(Obtaczanie w mące sprawi, że ciasto będzie lekko chrupiące.)

Kiełbaski smażyć do momentu zarumienienia się ciasta, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym.