KingaKosmala13

KingaKosmala13

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 58]

Parówki w cieście wg Kingi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Parówki można smażyć we frytkownicy.

Parówki w cieście wg Kingi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w cieście wg Kingi

 

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście wg Kingi
Parówki kroimy na pół.Ziemniaki,obieramy,gotujemy,odcedzamy i studzimy.Zimne przepuszczamy przez praskę.Robimy ciasto jak na kluski śląskie: ziemniaki dzielimy na cztery części ,jedna z nich wyjmujemy na pozostałe.W miejsce to wsypujemy mąkę, wbijamy jajko,dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto.Powstałe ciasto dzielimy na 8. części tyle ile mamy połówek parówek..Każdy kawałek ciasta formujemy ,układamy w nim parówkę,zlepiamy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy parówki na złoty kolor z każdej strony.
Parówki w cieście wg Kingi
Przygotowujemy ciasto jak na kluski sląskie.
Parówki w cieście wg Kingi
Urywamy kawałek ciasta układamy na nim pół parówki i zalepiamy ciastem.
Parówki w cieście wg Kingi
Parówki owinięte ciastem formujemy tak by parówka była zakryta.
Parówki w cieście wg Kingi
Parówki smazymy na złoto na rozgrzanym oleju.