margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Parówki w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybka obiadokolacja lub kolacja na ciepło:)

Parówki w sosie pomidorowym

Składniki:

Parówki w sosie pomidorowym

 

  • 6-8 parówek cielęcych lub wieprzowych
  • ok. 250 ml bulionu z kostek lub rosołu (ja użyłam rosołu)
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka mąki
  • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
  • pół serka topionego naturalnego lub ze szczypiorkiem
  • bazylia
  • margaryna
  • ew. makaron

Sposób przygotowania:

Parówki w sosie pomidorowym
Parówki kroimy w podłużne talarki wrzucamy na rozgrzaną margarynę podsmażamy z każdej strony. Następnie wlewamy rosół czekamy aż zacznie wrzeć, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego do smaku wedle upodobań i pół serka topionego (ser powinien się rozpuścić). Doprawiamy do smaku bazylią (ja użyłam mrożonej). Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki i jogurtu naturalnego. Możemy podać parówki w sosie z makaronem lub ze świeżą bułką. Smacznego.