Sposób przygotowania:
Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanymCiasto:
Ziemniaki (poprzedniego dnia) ugotować w mundurkach, a następnie obrać ze skórki i przekręcić przez maszynkę.
Kolejno należy zagotować wodę - z masłem i solą.
Garnek odstawić z ognia i ciągle mieszając - wsypywać mąkę.
Całość z powrotem postawić na małym palniku.
Ciasto energicznie mieszać do momentu, aż zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia.
Masę ponownie zdjąć z ognia i stopniowo połączyć z jajkami.
Na samym końcu porządnie wmieszać ziemniaki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Formowanie:
Każdą parówkę pokroić na 3 części i dokładnie oblepić za pomocą ciasta.
Smażenie:
Parówki należy smażyć na mocno rozgrzanym oleju - z każdej strony.
Podanie:
Parówki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Idealnie komponują się z surówką lub ulubionym sosem - na zimno lub na gorąco.
Magdalena88
Di bloguje
Koniecznie spróbuj - same ciasto jest rewelacyjne, choć przyznam, że odrobine czasochłonne.
Jagodowa