Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Parówki w drożdżowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kiedy brak pomysłu co podać na kolację proponuję takie o to parówki w cieście drożdżowym. Zawsze się udają i dobrze smakują.

Parówki w drożdżowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w drożdżowym cieście

 

 

  • dodatkowo:
  • 10 parówek
  • ketchup
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Parówki w drożdżowym cieście
Mleko podgrzewamy, wykruszamy drożdże i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Do miski wsypuje mąkę dodaję sól i jeszcze ciepły rozczyn z drożdży, dodaję olej i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dziele na 2 części i wałkuje cienkie placki, które kroję w podłużne paski. Na każdym pasek nakładam porcję ketchupu, układam parówkę i owijam ją ciasno w ciasto. Przekładam na blachę wyłożą papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 13 minut, smaruję roztrzepanym jajkiem i dopiekam przez 7 minut. 
Parówki w drożdżowym cieście
do mąki dodaję wyrośnięte drożdże - jeszcze ciepłe
Parówki w drożdżowym cieście
wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia
Parówki w drożdżowym cieście
ciasto wałkuję i kroje w paski polewam ketchupem i układam parówkę
Parówki w drożdżowym cieście
zawijam ciasno parówkę w ciasto i układam na blaszce do pieczenia