Sposób przygotowania:
Parzenie herbaty
Banczia-podstawowa
Przed nasypaniem herbaty do czajniczka ogrzać go gorącą wodą.
Do czajniczka wrzucić 3 czubate Dł. herbaty i zalać ok. 3 szkl.wrzącej wody ,rozlać szybko po 2-3 minutach do już prztgotowanych czarek.Cała metoda polega na rozlewaniu po trochę do kolenych czarek aby każdy dostał to samo.Rozlać całą herbatę z czajnika,pozostawiona zrobi się gorzka
Senczia-
2 czubate Mł.herbaty zalać 1 szkl.wody o temp 175 C.Pozostaw na 1 minutę i rozlej do czarek.Czarki napełnia się do 2/3 wysokości.
Gjokuro-
Mały czajniczek ogrzej gorącą wodą i wylej.Nasyp 5 Mł. herbaty zalej ok.1/2 szkl. wody o temp. 120 C . Pozostawić na 1 1/2 minuty potrząsając czajniczkiem raz lub dwa razy.
Rozlej do ogrzanych małych czarek.
Liście pozostawiane można ponownie używając cieplejszej wody we wszystkich trzech przypadkach.
Przed nasypaniem herbaty do czajniczka ogrzać go gorącą wodą.
Do czajniczka wrzucić 3 czubate Dł. herbaty i zalać ok. 3 szkl.wrzącej wody ,rozlać szybko po 2-3 minutach do już prztgotowanych czarek.Cała metoda polega na rozlewaniu po trochę do kolenych czarek aby każdy dostał to samo.Rozlać całą herbatę z czajnika,pozostawiona zrobi się gorzka
Senczia-
2 czubate Mł.herbaty zalać 1 szkl.wody o temp 175 C.Pozostaw na 1 minutę i rozlej do czarek.Czarki napełnia się do 2/3 wysokości.
Gjokuro-
Mały czajniczek ogrzej gorącą wodą i wylej.Nasyp 5 Mł. herbaty zalej ok.1/2 szkl. wody o temp. 120 C . Pozostawić na 1 1/2 minuty potrząsając czajniczkiem raz lub dwa razy.
Rozlej do ogrzanych małych czarek.
Liście pozostawiane można ponownie używając cieplejszej wody we wszystkich trzech przypadkach.
A.B.
tokijka
175 F- 80 stopniC
120 F- 50 stopni C
Jeszcze jedna rzecz nie wierzmy w cudy jeżeli zagladniemy do torebki a tam "patyczki" to nie jest senczia a banczia
Jeżeli kolor jest nie zielony to banczia
Japończycy piją bancię i raczej to w woreczkach w polskich sklepach to banczia mimo ,że napisano ,że senczia