Parzenie herbaty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

oczie parzy się w zależnosci od odmiany

Parzenie herbaty

Składniki:

Parzenie herbaty

 

  • zielona herbata
  • woda

Sposób przygotowania:

Parzenie herbaty
Banczia-podstawowa
Przed nasypaniem herbaty do czajniczka ogrzać go gorącą wodą.
Do czajniczka wrzucić 3 czubate Dł. herbaty i zalać ok. 3 szkl.wrzącej wody ,rozlać szybko po 2-3 minutach do już prztgotowanych czarek.Cała metoda polega na rozlewaniu po trochę do kolenych czarek aby każdy dostał to samo.Rozlać całą herbatę z czajnika,pozostawiona zrobi się gorzka
Senczia-
2 czubate Mł.herbaty zalać 1 szkl.wody o temp 175 C.Pozostaw na 1 minutę i rozlej do czarek.Czarki napełnia się do 2/3 wysokości.
Gjokuro-
Mały czajniczek ogrzej gorącą wodą i wylej.Nasyp 5 Mł. herbaty zalej ok.1/2 szkl. wody o temp. 120 C . Pozostawić na 1 1/2 minuty potrząsając czajniczkiem raz lub dwa razy.
Rozlej do ogrzanych małych czarek.
Liście pozostawiane można ponownie używając cieplejszej wody we wszystkich trzech przypadkach.