Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Pascha

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjny deser wielkanocny z żelatyną. gdy serek jest zbyt wilgotny.

Pascha Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pascha

 

  • 1 kg serka mielonego (wiaderko);
  • 10 dag masła;
  • 20dag cukru;
  • 20 ml śmietanki;
  • 5 żółtek;
  • 10 dag rodzynek;
  • 10 dag mieszanki skórek kandyzowanych;
  • 10 dag wiśni kandyzowanych;
  • 10 dag orzechów;
  • 3 łyżeczki żelatyny;

 

Sposób przygotowania:

Pascha
Połowę wiśni kandyzowanych pokroić, resztę zostawić do dekoracji. Orzechy posiekać kilka zostawić w całości do dekoracji. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i podgrzewać stale mieszając, prawie do zagotowania. Nie gotować, zdjąć z ognia, dodać ser, rodzynki, posiekane orzechy i pokrojone wiśnie kandyzowane. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodać rozpuszczoną żelatynę (najpierw dodać do żelatyny kilka łyżek masy serowej, po rozmieszaniu wlać mieszankę do całości masy). Jeszcze raz wymieszać dokładnie i wlać do miski opłukanej zimną wodą. Zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem wyjąć z formy i udekorować kandyzowanymi wiśniami i orzechami.
Pascha
Etap 1

Tagi:

pascha