Sposób przygotowania:
Pascha
Połowę wiśni kandyzowanych pokroić, resztę zostawić do dekoracji. Orzechy posiekać kilka zostawić w całości do dekoracji. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i podgrzewać stale mieszając, prawie do zagotowania. Nie gotować, zdjąć z ognia, dodać ser, rodzynki, posiekane orzechy i pokrojone wiśnie kandyzowane. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodać rozpuszczoną żelatynę (najpierw dodać do żelatyny kilka łyżek masy serowej, po rozmieszaniu wlać mieszankę do całości masy). Jeszcze raz wymieszać dokładnie i wlać do miski opłukanej zimną wodą. Zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem wyjąć z formy i udekorować kandyzowanymi wiśniami i orzechami.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i podgrzewać stale mieszając, prawie do zagotowania. Nie gotować, zdjąć z ognia, dodać ser, rodzynki, posiekane orzechy i pokrojone wiśnie kandyzowane. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodać rozpuszczoną żelatynę (najpierw dodać do żelatyny kilka łyżek masy serowej, po rozmieszaniu wlać mieszankę do całości masy). Jeszcze raz wymieszać dokładnie i wlać do miski opłukanej zimną wodą. Zostawić do zastygnięcia. Przed podaniem wyjąć z formy i udekorować kandyzowanymi wiśniami i orzechami.
misia14