dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z jagód i truskawek. Pycha!

Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

Składniki:

Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

Biszkopty makowe:

  • 15 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 9 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 szklanki suchego maku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:

  • 300 g truskawek
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 galaretka truskawkowa

Masa jagodowa:

  • 200 g jagód
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych

Mus truskawkowy:

Sposób przygotowania:

Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

Biszkopty makowe:

Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy olej i miksujemy. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy.

Masa truskawkowa:

Truskawki miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i zmiksowane truskawki oraz ostudzoną ale płynną galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na pierwszy biszkopt makowy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.

Masa jagodowa:

Jagody miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i zmiksowane jagody oraz ostudzoną ale płynną galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę truskawkową przykrywamy drugim biszkoptem makowym lekko dociskając a na niego wykładamy masę jagodową i znów wstawiamy do lodówki.

Mus truskawkowy:

Truskawki blendujemy na mus. Przelewamy go garnuszka, zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy obie galaretki, dokładnie mieszamy, aby się rozpuściły i odstawiamy do ostygnięcia. Na masę jagodową kładziemy trzeci biszkopt makowy lekko dociskając i wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)