Sposób przygotowania:
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowyBiszkopty makowe:
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy olej i miksujemy. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy.
Masa truskawkowa:
Truskawki miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i zmiksowane truskawki oraz ostudzoną ale płynną galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na pierwszy biszkopt makowy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.
Masa jagodowa:
Jagody miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i zmiksowane jagody oraz ostudzoną ale płynną galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę truskawkową przykrywamy drugim biszkoptem makowym lekko dociskając a na niego wykładamy masę jagodową i znów wstawiamy do lodówki.
Mus truskawkowy:
Truskawki blendujemy na mus. Przelewamy go garnuszka, zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy obie galaretki, dokładnie mieszamy, aby się rozpuściły i odstawiamy do ostygnięcia. Na masę jagodową kładziemy trzeci biszkopt makowy lekko dociskając i wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)
misia5
Magdalena88
Marika-
dagita
Bardzo dziękuję :) To mój przepis. Tak mi się jakoś poskładało :) W sumie piekłam go jeszcze w tamtym roku i gdzieś się zawieruszył :)