Agutia

Agutia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 32]

Pasiasty placek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie i łatwe ciasto, idealne na deser!

Pasiasty placek

Składniki:

Pasiasty placek

 

  • 5 jajek
  • 2,5 szkl. mąki + 2łyżki
  • 1,5 szkl. cukru
  • szkl. oleju
  • szkl.wody (przegotowanej, zimnej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (najlepiej to "z wiatrakiem")
  • trochę bułki tartej i margaryny do posmarowana tortownicy

Sposób przygotowania:

Pasiasty placek
Jajka ubijamy na gęstą pianę, powoli dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, wodę,cukier, wszystko dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy mąkę (2 łyżki) natomiast do drugiej kakao (2 łyżki) każdą z osobna miksujemy, aby wszystko dobrze się rozmieszało. Do tortownicy (wcześniej posmarowanej margaryna i posypanej bułką) kładziemy ciasto, w to samo miejsce porcjami (3 łyżki ciemnej masy i 3 łyżki jasnej) cały czas tak na przemiana, aż do zużycia masy. Pieczemy ok.55 min (trzeba sprawdzić, bo zależy od pieca)