Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Paskowiec biało -czarny ucierany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto w biało czarne paski bardzo fajnie wygląda po przekrojeniu a zarazem jest bardzo łatwe w wykonaniu - napewno sie uda

Paskowiec biało -czarny ucierany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paskowiec biało -czarny ucierany

 

  • 5 jaj
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl,oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szk. cukru
  • polewa gotowa lub zrobiona w domu

Sposób przygotowania:

Paskowiec biało -czarny ucierany
Jajka ucieramy z cukrem. Powoli dosypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia.. Cały czas mieszamy. Wlewamy olej. Mieszamy na wolnych obrotach , aż składniki dokładnie sie ze sobą połączą. Masę dzielimy na dwie równe części. Obydwie części powinny mieć tą samą konsystencję. Do jednej z nich dodajemy kakao. Jeśli masa zbytnio się zagęściła można dodać kilka łyżek letniej wody. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na środek blachy kładziemy 1 łyżkę białej masy. Na nią następnie 1 łyżkę brązowej masy ...i postępujemy tak aż do końca. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. Temperaturę zmniejszamy do 180st i pieczemy przez 45-50min. Po wyjęciu i wystudzeniu dekorujemy polewą. Smacznego !!
Paskowiec biało -czarny ucierany
do ubitych jajek z cukrem dodajemy powoli przesianą mąkę
Paskowiec biało -czarny ucierany
masy zaczynamy nakłdać od środka foremki
Paskowiec biało -czarny ucierany
nakładamy raz jedną masę raz drugą naprzemian
Paskowiec biało -czarny ucierany
atak wygląda ciasto po upieczeniu jeszcze bez polewy

Tagi:

czarny