Sposób przygotowania:
Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki
Ziarna ciecierzycy dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości.
Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać czosnek, opłukaną i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
Całość zmiksować na jednolitą pastę. Jeśli to konieczne, to dodać więcej oliwy i jeszcze raz doprawić do smaku i ponownie zmiksować.
Pastę przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić, aby smaki się wymieszały.
*Pastę można przygotować używając ciecierzycy z puszki
Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać czosnek, opłukaną i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
Całość zmiksować na jednolitą pastę. Jeśli to konieczne, to dodać więcej oliwy i jeszcze raz doprawić do smaku i ponownie zmiksować.
Pastę przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić, aby smaki się wymieszały.
*Pastę można przygotować używając ciecierzycy z puszki