Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pikantny humus z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pikantna, aromatyczna pasta z ciecierzycy idealnie podkreśli smak świeżych warzyw, ale będzie też świetnie smakować jako pasta do pieczywa

Pikantny humus z ciecierzycy

Składniki:

Pikantny humus z ciecierzycy

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantny humus z ciecierzycy
Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, tak aby cebula zmiękła. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do blendera przekładamy odsączoną ciecierzycę, cebulę, obrany czosnek i oliwę i blendujemy wszystko na gładką pastę. Dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny i przyprawy i blendujemy wszystko raz jeszcze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Gotową pastę przekładamy na miseczkę, polewamy ją odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy papryką ostrą. Humus serwujemy z warzywami pokrojonymi w zapałki, chlebkami pita, krakersami lub jako pastę do chleba.