Sposób przygotowania:
Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni
Dynię umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i opukać. Cebulę pokroić w grube plastry, a ząbki czosnku zostawić w całości. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju, wsypać warzywa, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ciecierzycę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać pieczone warzywa, suszone pomidory z zalewy i również zmiksować. Dodać miękkie masło, oliwę ze słoika z pomidorami oraz przyprawy. Całość jeszcze raz bardzo dokładnie zmiksować. Jeśli to konieczne, bo pasta jest za sucha, to dodać więcej oliwy lub masła i ponownie zmiksować. Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki, aby smaki się wymieszały. *pastę należy wyjąć z lodówki na 15-20 minut przed jedzeniem, to będzie ją można łatwiej rozsmarować na pieczywie.
Alex_M
marietta
anemon
misia5
anemon
U mnie stała 3 dni w lodówce, ale myślę, że spokojnie mogłaby postać nawet tydzień. Niestety nie udało mi się tego sprawdzić, bo pasta jest bardzo smaczna i szybko znika.
misia5
Super:) Dzięki za odpowiedź :) Spróbuję zrobić coś nowego na kanapki:)
anemon
Bardzo się cieszę, że chcesz wypróbować, nam ta pasta bardzo smakuje i robiłam ją już kilka razy. Mam nadzieję, że Tobie równie posmakuje.
Warto tą pastę naprawdę mocno doprawić, bo dynia i ciecierzyca są dość mdłe i wymagają tych przypraw sporo.