SUPERPRZEPIS

Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni

  • 7
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni

Bardzo smaczne pasta do smarowania pieczywa. Pikantna, aromatyczna i bogata w zdrowe składniki. Świetnie smakuje z domowym chlebem na zakwasie.

Składniki:

Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni

 

Sposób przygotowania:

Pasta z ciecierzycy i pieczonej dyni
Dynię umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i opukać. Cebulę pokroić w grube plastry, a ząbki czosnku zostawić w całości. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju, wsypać warzywa, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ciecierzycę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości. Jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać pieczone warzywa, suszone pomidory z zalewy i również zmiksować. Dodać miękkie masło, oliwę ze słoika z pomidorami oraz przyprawy. Całość jeszcze raz bardzo dokładnie zmiksować. Jeśli to konieczne, bo pasta jest za sucha, to dodać więcej oliwy lub masła i ponownie zmiksować. Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki, aby smaki się wymieszały. *pastę należy wyjąć z lodówki na 15-20 minut przed jedzeniem, to będzie ją można łatwiej rozsmarować na pieczywie.