Sposób przygotowania:
Pasta drożdżowa z jajkiem
W rondelku roztopić masło klarowane, dodać oliwę. Por umyć, posiekać, zeszklić lekko na tłuszczu. Drożdże pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż drożdże się rozpuszczą.
Jajka roztrzepać z mlekiem, wlać do rondelka, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć na niewielkim ogniu ciągle mieszając aż pasta się lekko zetnie.
Przełożyć do miseczki, posypać szczypiorkiem i podawać na ciepło lub zimno jako dodatek do chleba.
Jajka roztrzepać z mlekiem, wlać do rondelka, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć na niewielkim ogniu ciągle mieszając aż pasta się lekko zetnie.
Przełożyć do miseczki, posypać szczypiorkiem i podawać na ciepło lub zimno jako dodatek do chleba.
niezły kąsek
Alex_M
tak, właśnie drożdże :) na taką pastę mówi się też 'fałszywy móżdżek"