Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pasztet z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowy pasztet z soczewicy z dodatkiem warzyw i nadający my piękny zielony kolor szpinakiem. Jest bardzo kremowy i smaczny.

Pasztet z soczewicy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pasztet z soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z soczewicy
Soczewicę gotować ok 15-20 minut aż postanie" papka" w 3 szkl wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i 1 łyżeczką soli. Wyjąć przyprawy i ostudzić. Marchew pietruszkę obrać pokroić na plasterki. Cebulę , czosnek obrać posiekać.

Na patelni rozgrzać 8 łyżek oleju , wymieszać przyprawy kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir i smażyć chwilę aż puszczą aromat . Wrzucić marchew , pietruszkę i szpinak i smażyć do miękkości. Ostudzić.

Ostudzone warzywa zblendować z soczewicą na gładką masę dodać jajka i doprawić do smaku wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 1 h w temp 200 stopni. 
Pasztet z soczewicy
Soczewicę gotować ok 15-20 minut aż postanie" papka" w 3 szkl wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i 1 łyżeczką soli. Wyjąć przyprawy i ostudzić.
Pasztet z soczewicy
Na patelni rozgrzać 8 łyżek oleju , wymieszać przyprawy kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir i smażyć chwilę aż puszczą aromat.
Pasztet z soczewicy
Wrzucić marchew , pietruszkę i szpinak i smażyć do miękkości. Ostudzić.
Pasztet z soczewicy
Ostudzone warzywa zblendować z soczewicą na gładką masę dodać jajka i doprawić do smaku wymieszać
Pasztet z soczewicy
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 h w temp 200 stopni