Sposób przygotowania:
Pasztet z soczewicy
Soczewicę gotować ok 15-20 minut aż postanie" papka" w 3 szkl wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i 1 łyżeczką soli. Wyjąć przyprawy i ostudzić. Marchew pietruszkę obrać pokroić na plasterki. Cebulę , czosnek obrać posiekać.
Na patelni rozgrzać 8 łyżek oleju , wymieszać przyprawy kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir i smażyć chwilę aż puszczą aromat . Wrzucić marchew , pietruszkę i szpinak i smażyć do miękkości. Ostudzić.
Ostudzone warzywa zblendować z soczewicą na gładką masę dodać jajka i doprawić do smaku wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 1 h w temp 200 stopni.
Na patelni rozgrzać 8 łyżek oleju , wymieszać przyprawy kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir i smażyć chwilę aż puszczą aromat . Wrzucić marchew , pietruszkę i szpinak i smażyć do miękkości. Ostudzić.
Ostudzone warzywa zblendować z soczewicą na gładką masę dodać jajka i doprawić do smaku wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 1 h w temp 200 stopni.