Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pasta z jajek w/g Pyzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wszyscy chyba ją znają i prawie wszyscy lubią

Pasta z jajek w/g Pyzy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasta z jajek w/g Pyzy

 

  • 5 - 6 świeżych jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 4 łodyżki grubego szczypiorku z cebulkami
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do smaku - sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Pasta z jajek w/g Pyzy
jajka włożyłam do rondelka, zalałam zimną wodą i postawiłam na kuchence dodając łyżeczkę soli. Gdy woda się zagotowała wyłączyłam kuchenkę, przykryłam naczynie pokrywką i zostawiłam jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie odlałam gorącą wodę a jajka przełożyłam do zimnej i zostawiłam w niej aż wystygły zupełnie. Obrane ze skorupek starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach.Zieleninę oczyściłam, opłukałam i osuszyłam, posiekałam drobno, dodałam do jajek. Dodałam także majonez i musztardę - użyłam chrzanowej, ale może być taka jaką lubicie. Pastę dobrze wymieszałam i doprawiłam do smaku. Podałam do świeżych bułeczek.
Pasta z jajek w/g Pyzy
jajka ugotowałam na twardo ostudziłam i obrałam ze skorupek