Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Pasta kanapkowa z grochu i soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywna wegańska pasta ze strączkowych, świetna na kanapki. Danie wegańskie.

Pasta kanapkowa z grochu i soczewicy

Składniki:

Pasta kanapkowa z grochu i soczewicy

 

  • 2 szklanki grochu połówek
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • chili

 

Sposób przygotowania:

Pasta kanapkowa z grochu i soczewicy
Groch i soczewicę wypłukać. Następnie namoczyć w 3 szklankach wody przez godzinę razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Ostudzić, wyjąć ziele i laur. Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie lub oleju. Zmiksować groch, soczewicę i cebulę na gładką masę. Przyprawić solą, chili, kurkumą i suszonymi ziołami.