slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pasta do pieczywa z czarnej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowitą pastę do pieczywa. Zrobiłam ją na bazie ugotowanej czarnej soczewicy z dodatkiem warzyw z rosołu oraz bulionem. Pasta wyszła bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na świeżej bagietce. Polecam

Pasta do pieczywa z czarnej soczewicy

Składniki:

Pasta do pieczywa z czarnej soczewicy

 

  • 1/4 szkl czarnej soczewicy
  • 1/2 szkl wody
  • 1 marchewka z rosołu
  • kawałek selera z rosołu
  • 1/4 szkl bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Pasta do pieczywa z czarnej soczewicy
Czarną soczewicę (1/4 szklanki) gotujemy w wodzie (1/2 szklanki) wg instrukcji z opakowania, studzimy (jeśli trzeba odcedzamy z nadmiaru płynu). Marchewkę i seler kroimy. Do kielicha blendera wkładamy soczewicę, pokrojone warzywa, masło, przyprawy oraz wlewamy bulion.

Blendujemy na gładką masę.

Smacznego