Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pasta serowa czyli obazda po mojemu.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo smakuje mi obazda / bawarska specjalnosc /. W moim regionie jeszcze jej nie spotkalam wiec postanowilam sama odtworzyc jej smak.

Pasta serowa czyli obazda po mojemu.

Składniki:

Pasta serowa czyli obazda po mojemu.

 

  • 1 serek camembert 200g / u mnie 60% zaw. tluszczu /
  • 1 maly serek 100g romadur / albo inny typu limburger /
  • pol opakow. / ok.100g / serka typu philadelphia / ja uzylam zwyklego Frischkäse /
  • 1 lyzka masla
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • pol lyzeczki papryki w proszku
  • 1/3 lyzeczki mielonego kminku
  • pieprz
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pasta serowa czyli obazda po mojemu.
Camembert " obieram" czyli cienko skrajam scianki , kroje na kilka kawalkow i przekladam do miseczki. Dodaje pokrojony w kostke romadur , frischkäse , maslo , papryke i kminek - i rozgniatam widelcem a pozniej mieszam - az powstanie jednolita masa / nie musi byc calkowicie gladka /. Wrzucam drobno pokrojona dymke ze szczypiorkiem , przyprawiam pieprzem i delikatnie sola / najlepiej wczesniej sprobowac / . Po wymieszaniu przykrywam folia i wstawiam do lodowki na min. godzine. Mnie najlepiej smakuje z chlebkiem i pomidorkiem.