Sposób przygotowania:
Pasta z brokuła i pokrzywyprzygotowanie
Brokuł dzielimy na różyczki ( ja podzieliłam na 4 części) tak samo jak nóżkę, którą również wykorzystujemy.
Podzielony gotujemy na parze przez 15-18 minut- trzeba sprawdzić po 15 minutach.
Liście pokrzywy myjemy i osuszamy czystą ściereczką, rozdrabniamy, tak samo cebulę siekamy w kosteczkę.
Słonecznik podprażamy na suchej patelni.
Pokrzywę, cebulę i gorący brokuł miksujemy blenderem lub jak w moim przypadku robotem kuchennym z nożami do siekania mięs.
przygotowanie
Można odstawić do wystudzenia, ja jednak od razu dodałam fetę, i część ziaren słonecznika- zmiksujemy do konsystencji pasty, ale nie papki.
Przygotowaną pastę doprawiamy pieprzem i przekładamy do słoika i po wystudzeniu wkradamy do lodówki.
Pasta jest zdecydowanie smaczniejsza po przegryzieniu się składników.
Smacznego:)