reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 648]

Pasta z brokuła i pokrzywy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Herbatę z pokrzywy pijam regularnie- zdecydowanie wolę ją bardziej niż zieloną. a ostatnio przekonał się do niej i mój ślubny,

Pasta z brokuła i pokrzywy

Składniki:

Pasta z brokuła i pokrzywy

 

  • 1 średni brokuł
  • 120-140 g sera fety
  • 1/2 cebuli
  • około 30 g młodych liści pokrzywy
  • pieprz do smaku
  • garść ziaren słonecznika.

Sposób przygotowania:

Pasta z brokuła i pokrzywy

przygotowanie

Pasta z brokuła i pokrzywy
Brokuł gotuje na parze, wykorzystując podkłądkę pod kluski drożdżowe

Brokuł dzielimy na różyczki ( ja podzieliłam na 4 części) tak samo jak nóżkę, którą również wykorzystujemy.

Podzielony gotujemy na parze przez 15-18 minut- trzeba sprawdzić po 15 minutach.

Liście pokrzywy myjemy i osuszamy czystą ściereczką, rozdrabniamy, tak samo cebulę siekamy w kosteczkę.

Słonecznik podprażamy na suchej patelni.


Pokrzywę, cebulę i gorący brokuł miksujemy blenderem lub jak w moim przypadku robotem kuchennym z nożami do siekania mięs.

przygotowanie

Pasta z brokuła i pokrzywy
nie miksowałam na gładką papkę- takich past nie lubię

Można odstawić do wystudzenia, ja jednak od razu dodałam fetę, i część ziaren słonecznika- zmiksujemy do konsystencji pasty, ale nie papki.

Przygotowaną pastę doprawiamy pieprzem i przekładamy do słoika i po wystudzeniu wkradamy do lodówki.

Pasta jest zdecydowanie smaczniejsza po przegryzieniu się składników.

Smacznego:)

Tagi:

pasta