zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

SUPERPRZEPIS

Drobiowa mozaika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wystarczy kilka składników aby wyczarować smaczną wędlinę do chleba. Taką mozaikę można zjeść też na ciepło na obiad np. z sosem śmietanowym lub kurkowym. Przepis powstał na konkurs kreatywne gotowanie.

Drobiowa mozaika Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drobiowa mozaika

 

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szk ugotowanego na sypko czerwonego ryżu
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Drobiowa mozaika
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka zmiksować w rozdrabniaczu.

Potem mięso przełożyć do miski, dodać ryż, kukurydzę i wcześniej posiekany szpinak.

Dodać do smaku sól i pieprz.

Wymieszać masę a potem podzielić ją na dwie części.

Każdą z nich kłaść na płacie folii spożywczej i zawinąć w baton.

Dodatkowo każdy baton zawinąć jeszcze raz w folię.

Do garnka wlać wodę, podgrzać ją do 90 stopni i włożyć batony.

Kontrolując temperaturę ( ma być ciągle 90 stopni ) parzyć batony 40 minut.

Po upływie czasu wyjąć batony z wody, położyć na kratce i wystudzić.

Potem wyjąć je z folii i przechowywać w lodówce.

Podawać do pieczywa lub po przygotowaniu na ciepło jako mięso obiadowe na przykład z sosem śmietanowym.
Drobiowa mozaika
mięso przełożyć do miski, dodać ryż, kukurydzę i wcześniej posiekany szpinak.
Drobiowa mozaika
Wymieszać masę a potem podzielić ją na dwie części. Każdą z nich kłaść na płacie folii spożywczej.
Drobiowa mozaika
zawinąć w baton. Dodatkowo każdy baton zawinąć jeszcze raz w folię.
Drobiowa mozaika
batony parzyć w 90 stopniach przez 40 minut
Drobiowa mozaika
batony po parzeniu wystudzić i schłodzić
Drobiowa mozaika
tak wygląda mozaika z bliska w przekroju

Tagi:

przystawki