paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Pasta z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealny i zdrowy dodatek do kanapek. Nadaje się na śniadanie i kolacje. Tą pastą można posmarować chleb, bułki i wafle ryżowe.

Pasta z czerwonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z czerwonej soczewicy

 

  • Czerwona soczewica - 1 szkl.
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • sok pomidorowy - 4 łyżki
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Pasta z czerwonej soczewicy
Czerwoną soczewicę przepłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju do uzyskania złocistego koloru. Czosnek również obrać, pokroić i podsmażyć. Wsypa wszystko do wysokiego naczynia. Dodać majeranek, pieprz i sól. Zblendować do uzyskania gładkiej masy. Wlać sok pomidorowy i dokładnie wymieszać blenderem. Po ostygnięciu pasta jest gotowa do spożycia.
Pasta z czerwonej soczewicy
Potrzebujemy czerwonej soczewicy, cebuli i czosnku.
Pasta z czerwonej soczewicy
Ugotowana soczewica straci swój intensywny kolor.
Pasta z czerwonej soczewicy
Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgzranym oleju.
Pasta z czerwonej soczewicy
Blendujemy wszytko, dolewamy sok i ponownie mieszamy. Wystarczy doprawić i gotowe!