Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pasta z kaszy jaglanej i groszku konserwowego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię przygotowywać różne pasty do pieczywa, są bardzo wydajne i tanie, a ich przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Tym razem przygotowałam pastę z kaszy jaglanej i groszku zielonego z dodatkiem suszonych ziół i usmażonej cebulki. Smacznego.

Pasta z kaszy jaglanej i groszku konserwowego

Składniki:

Pasta z kaszy jaglanej i groszku konserwowego

Składniki:

  • 10 dag kaszy jaglanej ( 1 woreczek )
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pasta z kaszy jaglanej i groszku konserwowego
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej i dokładnie osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości, następnie odsączamy ją z wody na gęstym sicie i studzimy.

2. Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, następnie smażymy ją na rozgrzanym oleju do miękkości i lekkie zrumienienia. Usmażoną dokładnie studzimy.

3. Groszek konserwowy dokładnie odsączamy z zalewy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na taką konsystencję jaką chcemy uzyskać.

4. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i suszone zioła, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Pasta jest gotowa do podania.

6. Życzę smacznego.

Rady:

Zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny, będzie wtedy mniej kalorycznie.