Sposób przygotowania:
Babeczkowe pizze z kurczakiem
Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy sól oraz wlewamy olej.
Do kubka wlewamy letnią wodę i wsypujemy cukier, dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Rozpuszczone drożdże wlewamy do miski z mąką i dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Fileta kroimy w małe kawałki. Wrzucamy na patlenie, polewamy olejem i posypujemy przyprawą do gyrosa. Mieszamy i smażymy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok 7 mm. Szklanką wykrawamy kółka i wylepiamy nimi papilotki na babeczki. Na każdy kawałek ciasta wylewamy sos pomidorowy.
Następnie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i usmażonego fileta.
Na koniec posypujemy dużą ilością startego żółtego sera.
Babeczkowe pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 C przez ok. 20 minut.
Do kubka wlewamy letnią wodę i wsypujemy cukier, dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Rozpuszczone drożdże wlewamy do miski z mąką i dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Fileta kroimy w małe kawałki. Wrzucamy na patlenie, polewamy olejem i posypujemy przyprawą do gyrosa. Mieszamy i smażymy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok 7 mm. Szklanką wykrawamy kółka i wylepiamy nimi papilotki na babeczki. Na każdy kawałek ciasta wylewamy sos pomidorowy.
Następnie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i usmażonego fileta.
Na koniec posypujemy dużą ilością startego żółtego sera.
Babeczkowe pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 C przez ok. 20 minut.
halina