Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Pasta z soczewicy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

bardzo lubię różne smarowidła do chleba - wcale nie muszą być mięsne

Pasta z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z soczewicy

 

  • 200 ml czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju rydzowego łagodnego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy tureckiej kofte bahari
  • 2 łyżki mielonych migdałów

 

Sposób przygotowania:

Pasta z soczewicy
soczewicę wypłukałam i zalałam 1.5 szkl. wody - gotowałam aż zaczęła się rozpadać co trwało ok. 20 minut. W tym czasie część płynu wchłonęły ziarna a część wyparowała więc w rondelku została mi gęsta paciaja, którą zostawiłam do ostudzenia. Marchew oczyściłam i starłam na tarce jarzynowej, cebulę obrałam i posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy - wrzuciłam cebulę, marchew i przyprawy - smażyłam mieszając kilka minut uważając żeby nic się nie przypaliło. Obie części, ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa z przyprawami, wrzuciłam do blendera - dolałam olej rydzowy i zmiksowałam na pastę - nie musi być bardzo gładka. Na koniec dodałam mielone migdały i wymieszałam. Jeśli pasta byłaby zbyt gęsta można dolać 1 - 2 łyżki przegotowanej ciepłej wody. Można smarować nią kanapki, można użyć jako dipu, można jeść łyżeczką czy dodać do makaronu - mośliwości je wiele. Taką pastę można przechowywać w lodówce, w zamkniętym naczyniu, kilka dni.
Pasta z soczewicy
rozdrobioną cebulę i marchew podsmażyłam na oleju rzepakowym
Pasta z soczewicy
dodałam przyprawy i smażyłam razem kilka minut
Pasta z soczewicy
soczewicę ugotowałam w wodzie aż ziarna zaczęły się rozpadać
Pasta z soczewicy
obie części połączyłam i zmiksowałam dodając olej rydzowy