Ostra

Ostra

Kucharz
[Przepisów: 3]

Ptysie z wędzonym pstrągiem i pastą jajeczną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nietypowy pomysł na ptysie na słono z farszem z pasty jajecznej, oraz z dodatkiem wędzonej ryby. Polecam.

Ptysie z wędzonym pstrągiem i pastą jajeczną

Składniki:

Ptysie z wędzonym pstrągiem i pastą jajeczną

 

  • 1szkl wody
  • 100g mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • musztarda
  • wędzony pstrąg
  • pieprz sól

Sposób przygotowania:

Ptysie z wędzonym pstrągiem i pastą jajeczną
W garnku zagotować wodę, dodać mąkę i energicznie ucierać, po ostygnięciu masy dodawać po jednym jajku stale mieszając, z tak powstałego ciasta formować ptysie wielkości denek od szklanek. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zmielić na maszynce do mięsa lub zmiksować, do jajek dodać majonez i musztardę w takich ilościach żeby po połączeniu powstała pasta nadająca się do wyciskania przez rękaw cukierniczy. Ostudzone i przekrojone ptysie nadziewać pastą jajeczną i wędzonym pstrągiem.