Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pstrąg tęczowy z piekarnika z ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczna pieczona ryba podana razem z zapiekanymi ziemniaczkami posypanymi ziołami prowansalskimi.

Pstrąg tęczowy z piekarnika z ziemniaczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg tęczowy z piekarnika z ziemniaczkami

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg tęczowy z piekarnika z ziemniaczkami
Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy ryby solą i pieprzem cytrynowym (również w środku). Obkładamy plastrami cytryny, wkładamy je również do środka ryby.

Zawijamy w folię aluminiową i razem z ziemniakami wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.  


Pstrąg tęczowy z piekarnika z ziemniaczkami
Ziemniaki podgotowujemy i układamy na blaszce
Pstrąg tęczowy z piekarnika z ziemniaczkami
Ryby dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Pstrąg tęczowy z piekarnika z ziemniaczkami
Nacieramy rybę solą i pieprzem, obkładamy plastrami cytryny
Pstrąg tęczowy z piekarnika z ziemniaczkami
Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy

Tagi:

pstrąg ryba