Pstrąg polecany jest osobom dbającym o linie i kondycję. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin z grup A, D i E. Można go przygotować na wiele sposobów – gotować, smażyć, dusić, grillować, a nawet wędzić. Ma delikatny smak i łączy się dobrze z wieloma składnikami, m.in. ryżem, grzybami, warzywami, owocami, a nawet innymi mięsami.

Pstrąg często podawany jest na Wigilię. Ryba ta znakomicie smakuje w wersji w galarecie lub z dodatkiem musu cytrynowego. Latem dużą popularnością cieszą się takie potrawy jak pstrąg z grilla czy też pieczony, podany ze świeżą pietruszką i aromatyczną cytryną.

Jesienią lub zimą również mamy dostęp do pstrąga, głównie w postaci mrożonej. Wtedy, można zaserwować pstrąga gotowanego, duszonego, z patelni, a nawet pieczonego w piekarniku w folii aluminiowej.

Warte wypróbowania są także: sałatka z wędzonym pstrągiem, pstrąg z masłem czosnkowym, pasty z wędzonego pstrąga czy też pstrąg faszerowany.

Sprawdźcie oryginalne przepisy na pstrąga!

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie tradycyjnie podawany jest w czasie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się go na bazie marchewki, pietruszki, selera, pora, cytryny, bulionu, pieprzu i żelatyny. Ryba przed obróbką powinna być dokładnie oczyszczona. Do garnka wlewa się bulion, wrzuca pokrojone warzywa, przyprawy i gotuje. Potem dodaje się pstrąga i znów gotuje około 15 minut. Gotową rybę układa się w głębokim naczyniu, wykłada warzywami i zalewa wywarem z dodatkiem żelatyny. Pstrąga studzi się w zimnym miejscu do zgęstnienia.

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony na patelni to szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek. Ryba przed obróbką powinna być dokładnie umyta, skropiona sokiem z cytryny (lub limonki) i obłożona czosnkiem pokrojonym w plastry. Tak przygotowany pstrąg powinien marynować się w lodówce przez dobę. Do smażenia na patelni najlepiej użyć klarowanego masła. Rybę smaży się przez około 5 minut z każdej ze stron, a następnie suszy na papierowym ręczniku. Pstrąg świetnie smakuje podany z masłem ziołowym, z ziemniakami lub chrupkim pieczywem.

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

Pstrąg z piekarnika to prosta i bardzo efektowna potrawa na obiad. Najczęściej rybę piecze się w całości, wcześniej nacierając ją solą i sokiem z cytryny. Następnie zawija się ją w folię aluminiową i piecze. Pstrąg łososiowy z piekarnika najlepiej smakuje podany z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Takiego pstrąga można również potem wykorzystać do sałatek lub past do kanapek.

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Pstrąg grillowany posiada wyjątkowy smak i aromat. Aby ryba nie wyschła, warto ją zawinąć w folię aluminiową. W ten sposób uchronimy również skórę przed zwęgleniem. Jeśli chcemy, by ryba nabrała głębokiego aromatu, warto wraz z nią do folii włożyć nieco rozmarynu lub innych świeżych ziół. Pstrąga z grilla można jeść z dodatkiem chleba, ziemniaków lub sałatki warzywnej. Doskonale smakuje również z warzywami ugotowanymi na parze lub frytkami.

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Pasta rybna

Pasta rybna

Choć najczęściej pastę rybną przygotowuje się z mięsa makreli i tuńczyka, to także inne ryby mogą stanowić jej podstawowy składnik. Pasta z łososia będzie z pewnością jedną z bardziej wykwintnych odsłon pasty rybnej do kanapek. Przyrządza się ją z wędzonego lub pieczonego mięsa tej ryby, np. z brzuszków, i gotowanego jajka lub twarogu. Inne ryby, które nadają się na pastę, to szprotki z puszki oraz śledzie. Należy rozgnieść je z jajkiem lub serem i przyprawić. Smak pasty rybnej, podobnie jak innych dań z ryb, wzbogaci kilka kropli soku z cytryny.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Znaleźliśmy 532 przepisów w kategorii Pstrąg

Pstrąg z kurkami

Pstrąg z kurkami

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pstrąg  z jarmużem

Pstrąg z jarmużem

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: