jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1824]

SUPERPRZEPIS

Pasta z ciecierzycy i szpinaku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z ciecierzycy najczęściej przygotowuje pasty. Tym razem powstała szpinakowa, którą gorąco polecam:). Poza smakiem zachwyca pięknym zielonym, wiosennym kolorkiem.

Pasta z ciecierzycy i szpinaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z ciecierzycy i szpinaku

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Pasta z ciecierzycy i szpinaku

ETAP 1

Pasta z ciecierzycy i szpinaku
ugotowaną ciecierzycę odsączamy

Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc by napęczniała. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Ugotowaną odcedzamy i studzimy.

ETAP 2

Pasta z ciecierzycy i szpinaku
szpinak myjemy odsączamy

Szpinak przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 3

Pasta z ciecierzycy i szpinaku
miksujemy ciecierzycę

Przestudzoną ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy.

ETAP 4

Pasta z ciecierzycy i szpinaku
do ciecierzycy dodajemy szpinak

Do wstępnie zmiksowanej dodajemy odsączony szpinak oraz przyprawy. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

ETAP 5

Pasta z ciecierzycy i szpinaku
pastę miksujemy i doprawiamy do smaku

Gotową pastę przekładamy do słoiczków. Przechowujemy do tygodnia w lodówce.

Tagi:

pasta