Sposób przygotowania:
Babka kakaowa z jabłkiem
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać olej, mleko, aromat rumowy, wbić jajka i rózgą wymieszać na dość gęste ciasto.
Jabłka obrane pokroić w malą kosteczkę, a ptasie mleczko pokruszyć i dodać do ciasta. Rózgą wmieszać dodatki w ciasto. Gotowe ciasto wlać do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec ciasto około 55 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne wyjąć z formy i polać lukrem kakaowym. Przed podaniem można posypać pudrem cukrem.
Lukier:
Puder cukier, kakao, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na rzadki lukier.
Forma silikonowa z kominkiem 24 cm.
Jabłka obrane pokroić w malą kosteczkę, a ptasie mleczko pokruszyć i dodać do ciasta. Rózgą wmieszać dodatki w ciasto. Gotowe ciasto wlać do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec ciasto około 55 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne wyjąć z formy i polać lukrem kakaowym. Przed podaniem można posypać pudrem cukrem.
Lukier:
Puder cukier, kakao, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na rzadki lukier.
Forma silikonowa z kominkiem 24 cm.