ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Babka kakaowa z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, łatwa, szybka do upieczenia babka mocno kakaowa z jabłkiem jest idealnym deserem na każdą okazję.

Babka kakaowa z jabłkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka kakaowa z jabłkiem

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda 1 łyżeczka,
  • kakao 5 łyżek,
  • cukier 1 szklanka,
  • mleko 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • aromat rumowy 3 krople,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • jabłka 32 sztuki średnie,
  • ptasie mleczko 8 sztuk

 

  • lukier kakaowy:
  • puder cukier 3/4 szklanki,
  • kakao 2 łyżki,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • gorąca woda 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z jabłkiem
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać olej, mleko, aromat rumowy, wbić jajka i rózgą wymieszać na dość gęste ciasto.

Jabłka obrane pokroić w malą kosteczkę, a ptasie mleczko pokruszyć i dodać do ciasta. Rózgą wmieszać dodatki w ciasto. Gotowe ciasto wlać do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec ciasto około 55 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie. Zimne wyjąć z formy i polać lukrem kakaowym. Przed podaniem można posypać pudrem cukrem.

Lukier:

Puder cukier, kakao, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na rzadki lukier.

Forma silikonowa z kominkiem 24 cm.
Babka kakaowa z jabłkiem
Ciasto jest wyrobione bez użycia miksera, rózga też dokładnie wymiesza.
Babka kakaowa z jabłkiem
Jabłka drobna kosteczka i ptasie mleczko pokruszone.
Babka kakaowa z jabłkiem
Forma silikonowa wysmarowałam delikatnie olejem.
Babka kakaowa z jabłkiem
Ciasto musi dobrze wystygnąć w formie i wtedy wyjąć zimne z formy.
Babka kakaowa z jabłkiem