ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pasztecik z wątróbki wg ajo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny do pieczywa z ogóreczkiem:)

Pasztecik z wątróbki wg ajo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztecik z wątróbki wg ajo

 

  • 40 dag kurzej wątróbki
  • 1 mała cebula
  • ok. 100 masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 gruszki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • mleko do zalania wątróbki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasztecik z wątróbki wg ajo
Wątróbkę najlepiej zalać mlekiem kilka godzin wcześniej lub dzień przed zostawić na noc. 2 łyżki masła roztopić na patelni i wrzucić posiekaną drobno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek (szczyptę zostawić na wierzch), całość podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy obraną gruszkę startą na tarce,podsmażamy minutę i dodajemy wątróbkę, podsmażać całość aż wątróbka będzie usmażona.Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy resztę masła (2 łyżki zostawić na wierzch) i miksujemy przy pomocy blendera na gładki mus. Przekładamy do miseczki i wkładamy na kilka godzin do lodówki (lub na całą noc). Kilka minut przed podaniem roztopić pozostawione 2 łyżki masła, które mieszamy ze szczyptą tymianku i polewamy wierzch paszteciku. Smacznego :)
Pasztecik z wątróbki wg ajo
wątróbkę najlepiej wcześniej zalać mlekiem
Pasztecik z wątróbki wg ajo
Wątróbkę smażymy i mieszamy z resztą składników z patelni
Pasztecik z wątróbki wg ajo
ja miksowałam wątróbkę w pojemniku blendera
Pasztecik z wątróbki wg ajo
wkładamy na kilka godzin do lodówki :)