Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Paszteciki drożdżowe Babcigramolki :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Po mimo mojej awersji do pieczenia – czasem nie sposób tego uniknąć .

Paszteciki drożdżowe Babcigramolki :

Składniki:

Paszteciki drożdżowe Babcigramolki :

 

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 paczuszka suszonych drożdży ( ok. 4 -5 dag świeżych )
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 żółtko do posmarowania pasztecików
  • 12 czubatych łyżeczek farszu ( mięso gotowane doprawione podsmażona cebulką , majerankiem , natka pietruszki, solą i pieprzem

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe Babcigramolki :
Wymieszać składniki ciasta ( drożdże wsypać do mąki bez rozrabiania. Ciasto rozwałkować pokroić na 12 kwadratów . Na każdym rozłożyć farsz. Zlepić pasztecik i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( zlepieniem do dołu ) .Pozostawić pod przykryciem 30 minut .Posmarować je z wierzchu rozbełtanym żółtkiem .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec paszteciki ok. 20 minut aż będą złociste ( sprawdzić patyczkiem do ciasta czy już jest dostatecznie wypieczone ) .

Podawać z czystym czerwonym barszczem ( bulionem , czysta pomidorową , grzybową ).

Te paszteciki nie smakują jak klasyczne drożdżowe – bardziej smakiem ciasto przypomina to na pizzę .