Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Paszteciki z francuskiego ciasta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie paszteciki można dodać do barszczu czerwonego

Paszteciki z francuskiego ciasta

Składniki:

Paszteciki z francuskiego ciasta

 

  • 1 szt ciasto francuskie,
  • 1/2 kg mięso gotowane,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt bułka kajzerka,
  • 2 łyżki smalec,
  • 2 szt jajko,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z francuskiego ciasta
Posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, dodać ugotowane mięso i podsmażyć. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso i bułkę przemleć w maszynce, dodać 1 jajko, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Nakładać farsz, składać po przekątnej, brzegi posmarować jajkiem, zlepić. Piec w temp 190 stopni około 20 minut, Po 10 minutach posmarować paszteciki jajkiem.